Sahte Dedektiflere Dikkat

SABİT TELEFONU VE OFİSİ OLMAYAN DEDEKTİFLERDEN UZAK DURUNUZ…
Sahte dedektifler müşterilerini böyle dolandırıyor Türkiye’de özel dedektiflikle ilgili denetim mekanizması olmaması, dolandırıcı dedektifleri harekete geçirdi.

Özel dedektiflik, Türkiye’de yasak olmadığı gibi henüz bir yasaya da tabi değil. Özel Dedektiflik Kanun Tasarısı 2008’den bu yana Meclis’te beklerken, bu alanda bir denetim mekanizmasının olmayışı, sahte dedektiflerin türemesine neden oldu. İnternet siteleri üzerinden müşteri toplayan ‘sözde dedektifler’, daha çoksa gurbetçi Türkleri ağına düşürüyor.

PARAYI ALAN ÇAKMA DEDEKTİF TOZ OLUYOR

İnternette kurdukları siteler üzerinden son derece komik rakamlarla eş ve çocuk takibi, böcek ve kamera tespiti, kayıp bulma, VIP koruma hizmetleri gibi hizmetler vaat eden sözde dedektifler, çok sayıda kişiyi dolandırıyor. Gazete Habertürk’ten Öznur Karslı’nın haberine göre aralarında sahtecilik, dolandırıcılık gibi suçlardan sabıkalı olan kişilerin de olduğu tespit edilen sözde dedektifler, ücretin bir kısmını ve takip edeceği kişinin bilgilerini aldıktan sonra sırra kadem basıyor.

Yasal zemini olmadığı ve gizli yaptırılan bir iş olduğu için mağdurlar polis ya da savcıya gitmiyor. Kendilerine dedektif süsü verenler müşteriyle kafede ya da telefonda görüşüyor. Ofisleri ya da adresleri yok. Müşterinin güvenini kazanmak için bire bir görüşme yapanlar da var. İnternette çakma dedektiflik sitelerine bakıldığında, çoğunun verdiği hizmetlerin isimleri bile aynı.

Böcek takibi konusunda bir firma “Askeriyeyle sıkı bağlantımız var” güvencesi de veriyor.

ÖZEL HAYAT İHLALİ YOKSA

Dedektiflerin takip sırasında çektikleri fotoğraf ve videolar, özellikle aldatma nedenli boşanma davalarında mahkemede delil olarak kullanılıyor. Ancak mahkemede görüntülerin dedektif tarafından çekildiği belirtilmiyor. Aksi halde bu özel hayatın gizliliği ihlali suçuna giriyor. Avukat Mehmet Ali Odaman, dedektifliğin yasası olmasa da yapılan işin yasal olmadığı anlamına gelmeyeceğini belirtti ve şu bilgileri verdi: “Bu hizmeti yapanların özellikle özel hayatın gizliliğinin ihlali suçunun işlenmemesi konusunda çok hassas davranmaları gerekmektedir. Aksi takdirde suç işlemiş olacaklardır. Ticaret hukuku açısından baktığımızda dedektiflik hizmeti veren bir şirket kurmak mümkün gözükmemektedir.”

TASARI 7 YILDIR BEKLİYOR

1994’te TBMM’de kabul edilip dönemin Cumhurbaşkanı tarafından veto edilen 3963 sayılı Özel Dedektiflik Kanunu, 2007’de Özel Dedektiflik Derneği’nin kurulmasıyla güncellendi. Dünyadaki kanunlar incelenerek hazırlanan tasarı, 2008’den bu yana komisyonda bekliyor.

BU YAZI 01 Aralık 2017 Cuma TARİHLİ HABERTURK TV İNTERNET SİTESİNDEN ALINMIŞTIR
http://www.haberturk.tv/burasi-turkiye/haber/1736883-sahte-dedektiflere-dikkat